Russische veiligheidsdiensten zijn paspoorten aan het innemen van hooggeplaatste regeringsfunctionarissen en bestuurders van staatsbedrijven, schrijft de Financial Times. Volgens de zakenkrant is het Kremlin bezorgd dat ze naar het buitenland vertrekken uit onvrede over de invasie van Oekraïne.

Bronnen zeggen tegen de FT dat Russische veiligheidsdiensten van hoge functionarissen eisen dat ze hun reisdocumenten inleveren. Daarmee zouden ze regels uit het Sovjet-tijdperk toepassen, die sinds de jaren negentig nauwelijks meer zijn gebruikt.

Een van de bronnen zegt dat bestuurders van een Russisch staatsbedrijf zich zonder toestemming niet op meer dan twee uur rijden van Moskou mogen begeven.

De woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, Dmitry Peskov, bevestigt tegenover de Financial Times dat de reisregels zijn aangescherpt, nadat Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel. Hij zegt dat mensen die in “gevoelige” sectoren werken, beperkt worden in hun reizen naar het buitenland.

Volgens Peskov is er "sinds het begin van de speciale militaire operatie meer aandacht voor deze kwestie", daarbij gebruikmakend van het eufemisme dat Rusland gebruikt om de oorlog in Oekraïne te omschrijven. Hij ging daarmee specifiek in op de bewering dat er paspoorten worden ingenomen.

Het verhaal in de FT volgt op een rapport van het Britse ministerie van Defensie in maart, waarin al stond dat sommige Russische overheidsfunctionarissen hun paspoort moeten inleveren bij de landelijke veiligheidsdiensten. De Britten stelden dat de actie "waarschijnlijk bedoeld is om te voorkomen dat in toenemende mate disloyale functionarissen op de vlucht slaan".

Voormalige regeringsfunctionarissen en bestuurders zeggen tegen de Financial Times dat de staat eerder zelden zijn macht gebruikte om paspoorten in te nemen van mensen die toegang hebben tot staatsgeheimen.

De annexatie van de Oekraïense regio de Krim in 2014 vormde een keerpunt in dit beleid. Nu wordt de regel volgens bronnen op een grote groep mensen toegepast, waaronder ook zij die geen toegang hebben tot staatsgeheimen.

Russische exodus door invasie van Oekraïne

Het is niet duidelijk hoeveel mensen in overheidskringen en de elite tegen de oorlog zijn, omdat het Kremlin hard optreedt tegen kritische geluiden.

Veel rijke Russen zijn verhuisd naar plekken als Dubai sinds het begin van de invasie, terwijl sommige regeringsfunctionarissen naar het westen zijn gevlucht en asiel kregen in ruil voor staatsgeheimen.

Tienduizenden, zo niet honderdduizenden, Russen sloegen tevens op de vlucht toen het Kremlin in september een gedeeltelijke mobilisatie van reservisten aankondigde. Het is niet duidelijk of zich daaronder ook overheidsmedewerkers en zakenmensen bevonden.

LEES OOK: ‘Elke Rus die we overtuigen dat wat in Oekraïne gebeurt verwerpelijk is, is een overwinning voor ons’, zegt uitgever Derk Sauer van The Moscow Times